TIJD VOOR VAKANTIE

Huis opruimen, was doen, samen met Henk de buurman een hekje tussen onze woningen deels vervangen en schilderen en ja dan is het wel weer eens tijd voor vakantie. Ditmaal met Sandra die ergens in Zuid-Frankrijk een B&B geboekt had waarbij besloten om er minstens vijf dagen over te doen om daar te komen dus echt een voorzitter waardig. Vertrek uit M. op zondag om 10.15 uur na een uitgebreid ontbijt met vers geperste sinaasappels en zacht gekookte eitjes. Dus niet dat ordinaire gedoe van 07.00uur of eerder op staan teneinde om 08.00 uur te vertrekken. Na een fantasieloze reis via Eindhoven over de A2 naar Maastricht (eind 2016 is daar de tunnel deels gereed)  vlak voor de belgische grens in Eijsden gestopt voor koffie en heerlijke vlaai bij Ebel en Andre .  Overigens de eerste langere rit met het in december aangeschafte Citroentje {RIP Z4 >) } v.v. op de trekhaak geplaatste fietsen .  Op de grens van Luxemburg en Belgie in Martelange spotgoedkope benzine getankt en zelf getankt bij een plaatselijk Italiaans restaurant. Gigantisch grote schotels resp. spaghetti en salade chevre-chaud . Hallo, hoezo vakantie gevoel .  Afrekenen, praatje met de eigenaar van een antieke MKII Daimler V8 ,instappen en op weg naar Epinal uiteraard via de route-national.  Na daar ingecheckt te hebben, de stad verkennen ( ’t was inmiddels na 20.00 uur )  en op een plein/terras tot laat ( voor het eerst deze zomer !) genoten van een dessert, koffie en ijs. Na die Italiaan in Martelange ging er echt geen hoofdgerecht meer in. De volgende dag via een mooie rit ( deels via de beroemde RN7 ) op naar Lyon . Zou een mooie stad moeten zijn maar de voorzitter en S. waren er zoals bijna al het vakantiekuddevolk alleen met een P. vaart  ( nee, nee, staat voor plezierig ) langs gegaan op naar het zuiden.  Dit keer niet dus ……….. hotelletje buiten de stadsring , fietsen afgeladen en per tweewieler de city in . Bij een eenvoudig studentikoos restaurantje lekker gegeten. Ik voel mij dan op m’n best, zo tussen de fransen en niet één bloody-stommetourist te bekennen. Nou ja ……… als je in de spiegel kijkt. De volgende dag wederom Lyon in, koffie drinken op een terras tussen de ……. ( ’t wordt eentonig )  en voor 1,80 euro het kabeltreintje genomen naar de église Saint Jean Baptiste et Saint Etienne bovenop de heuvel (bijna) midden in Lyon.  Oh, je bedoelt de Cathedral de Lyon …………. ja, dat zeg ik toch ……., schitterend uitzicht over de tweede stad van Frankrijk. Daar boven staat nog een beeld van Karol Wojtyla  (aardige vent) waarbij mijn eigen heilige S. natuurlijk nog even poseren moest. Van deze man zijn er in de plaatselijke relishop talloze beeldjes en afbeeldingen te koop. Het grappige is dat van die duitse engerd die nu net als de voorzitter met emiritaat is niet èèn enkel beeldje of foto te vinden is. Ze zijn hier in Frankrijk ook veel fietsen kwijtgeraakt dus ja wellicht een verband.  Te voet langs steile trappen terug naar de bgg waarbij je dan uitkomt in een soort kashba met allerlei kleine steegjes en straatjes. Leuk leuk leuk ……. lekker broodje op een terrasje bij een bakkertje en terug naar de fietsen. Zowel langs de Saonne alswel de Rhône gefietst welke in Lyon samen komen,  de nodige terrasjes aangedaan en ook door de tunnel gefietst.  Tunnel gefietst ………… ? tunnel gefietst ?    Hans jongen, vertel ….. ! Nou arbeiders en ander gepeupel ……….. ze hebben in Lyon een wel zo waanzinnige fietstunnel.  Moet je je voorstellen………  buiten ( ik lieg niet ) 35gr.  In de tunnel hooguit 25gr. heerlijk koel dus, c.a. anderhalve kilometer lang, geen gemotoriseerd verkeer, schone lucht derhalve, verlichting die constant van kleur veranderd, op de achtergrond loungeachtige muziek en op de wanden geprojecteerd in softfocus wisselende beelden van de stad Lyon.  Net alsof je een softrondje spinning doet in de sportschool met dat verschil dat je hier wel vooruit gaat.  Wie die tunnel heeft uitgevonden weet ik niet maar voor mij mogen ze voor hem of haar een standbeeld oprichten,  werkelijk grandioos.
En dit fotografeerde zij dan ……..En op de achtergrond de cathedraal !

Sandra en Kareltje

Waar Maas en Waal …….. pardon ……….. Waar Saonne en Rhône in Lyon samen komen.

En van architectuur zijn ze ook niet vies in Lyon.

HOTEL VATICANA
DENIS GROZDANOVITCH