ZEILEN MET (EEN ) ERVARING

Op het water een ervaring of een aanvaring …………. beide kunnen naar aflopen maar dat hoeft niet per se. In ons geval ervaring die afliep met een …………. ” Nou dat weten we dan ook weer ”

Het begon zo mooi …….. windkracht vier en we ( Rob en ik ) inmiddels geleerd dat als je ’t grootzeil volledig in top wilde hebben dat moest hijsen met de kop in de wind. Doorgaans doe je dat altijd al maar hier ging het even om de laatste 50 cm wat de vorige maal niet wilde lukken. Ook het probleem met de diepte ( zwaard loopt aan de grond ) hadden we opgelost en na wat gestuntel op weg richting Arembergergracht. Enkele malen een slag maken om voor gaats te komen en zie …….. zo snel waren wij er nog nooit doorheen geweest. Op de Belterweide ging het ook prima echter naarmate we meer noordwaards gingen werd het wel ruig allemaal, dreigden aan lager wal te komen en moesten terug. Fikse koppen met schuim inmiddels en veel water over. Zeil naar beneden en dan maar op het motortje terug. Alleen zo’n motortje heeft brandstof nodig en toevallig had ik zonder zeil de vorige dag een aardig tochtje gemaakt. Na dus een klein eindje geprutteld te hebben dacht ’t motortje ……. doe ’t nu zelf maar. Hoe we daar weg gekomen zijn weet ik niet meer maar ’t is gelukt en richting de zuidkant van die zelfde Belterweide werd het aangenamer en wat rustiger zeilweer. Wel inmiddels helemaal zeikend nat besloten om maar terug te gaan en al laverend nu die zelfde Arembergergracht in. Weinig wind, rustig vaartje, aangenaam klimaatje kortom de sfeer aan boord was prettig en ik besloot eens even nog naar ’t motortje om te zien want als we dat nog aan de praat kregen zou ’t een stuk sneller gaan. Omdat we al eens aan één der zijden in het riet aan de grond gezeten hadden besloten om het zwaard maar op te halen. Achteraf hoorden we van echte stuurlui …….. “nooit het grootzeil voeren zonder zwaard ” edoch dat was achteraf want terwijl ik aan het motortje prutste hoorde ik achter mij ( beschaafde vertaling ) Oh nee hé en in werkelijk no-time lagen we op de zij. Ik kon nog net op de zijkant blijven staan met de schouders boven water en Rob kwam even daarna proestend boven. We konden niet veel meer doen dan de c.a 10 meter naar de kant zwemmen en daar beteuterd kijkend op de paaltjes gaan zitten rillen want boven kwam ie niet meer. Om een lang verhaal kort te maken, ‘s-avonds heeft Eddy van de camping “de Groene Draeck ” terug gesleept en is ie de volgende dag omhoog gehaald en leeg gepompt .

Afgelopen dinsdag begonnen met reinigen, motortje demonteren en water eruit halen en donderdag liep alles weer en klaar voor nieuwe avonturen.

LUXEMBURG DEEL 2