TOLEDO

Een stad waar ik zeker ook heen wilde, zou een heel mooie stad zijn dus daar maar eens een otelleke geboekt voor 2 nachten. Kwam daar om c.a. 16.00 uur aan zo moe als een hond (kan zijn ?) , beetje keelpijn, snotverkouden en ook direct m’n bed ingedoken. Tegen c.a. 20.00 uur toch wel wat kriebels en honger dus met de auto naar het centrum ( hotel 1,5 km ), daar wat rond gezworven, gezellig druk, kerstsfeer, lekker gegeten, glas wijn, koffie en 23.00 uur met een pil achter de kiezen het bed in. Volgende dag, kamer heeft van die rolluiken die alle daglicht wegnemen wakker geworden , hoe laat zou ’t zijn ? 08.00 uur ? 08.30 uur ? Nou ’t was dus over tienen …… scheren/douchen/ontbijten en om 11.00 uur op pad. Tegen de verwachting in was het prima weer …….. graadje of twintig en deze diehard besloot te gaan lopen echter naar later bleek de verkeerde kant op. Stom zou je zeggen maar om in die ommuurde hoog gelegen stad te komen moest je over de rivier de Taag die daar meandert als een loco en daar waar ik dichtbij een brug meende te zien bleek die niet naar de overzijde te lopen , lang verhaal kort ‘k eb c.a. 4 km gelopen om in die stad te komen en toen nog omhoog ( 32 verdiepingen gaf de stappenteller na de middag ) na de middag ?? zekers want met de taxi terug naar ’t hotel, ik vond het wel mooi zo. Volgens die zelfde stappenteller >15.000 stappen gezet of ruim 10 km. Ja, en dan Toledo …….. absoluut een mooie stad, veel smalle straatjes, mooie gebouwen, kerken, synagoge jaha die ook …… toegang koste €4,- waarbij ik nog dacht da’s een koopje , nou ’t blijven joden want was er binnen …? Allereerst pilaren, gevolgd door pilaren en tot slot stonden er ook nog een aantal ……. pilaren !

Nou, daar sta je dan ook snel buiten en ik heb dat dan maar gecompenseerd door naar het museum voor moderne kunst te gaan waar de toegang gratis was en waar ik veel leuke en ook mooie kunst gezien heb, alleen je mocht niet fotograferen, ook niet stiekum, trouwens ook geen mogelijk voor ( a la Noordkorea ) want er liep constant een gids achter je aan 🙂 Wat voor de rest opviel in deze nogmaals heel mooie stad waren de treinladingen ( buslading dekt het juiste beeld niet ) aziaten, ja …… ze zijn er weer, hele drommen achter een parapluutje aan. En waar er ook drommen van waren hoe vreemd ook waren de winkels welke messen, zwaarden, messen en messen verkopen. Gek werd je er van ……. niet op iedere hoek van de straat één , dat zouden er dan vier zijn, nee ……. drie op een rij en meerdere dus per straat. Ik snap daar niets van. Heb ze niet geteld maar ik zou zeker over de honderd gekomen zijn waarbij ik mij dan af vraag …….. hoe kun je hiermee nu in vredesnaam een boterham verdienen. Naast deze winkels lagen er in bijna ieder souvenierswinkeltje ( ook minstens 100 ) messen, zwaarden, hakbijlen en mesjes.

Hoe dan ook Toledo blijft Spanje en wat je hier ook kan is op iedere hoek van de straat lekker eten. Die spaanse keuken ligt mij wel……..goed op de maag getuige de middag ook want daar stond ie weer …… Morcilla frita con queso of te wel bloedworst met kaas. Mij er midden in de nacht voor wakker maken is een beetje overdreven maar ’t blijft lekker.

En zoals al eerder vermeld leuke straatjes, geveltjes en overal restaurantjes met streekgerechten op de kaart.

Toledo was top, jammer van die chinezen maar goed ….. die moeten er ook zijn. Morgen naar San Lorenzo de El Escorial voor het volgens wikipedia “grootste renaissancegebouw ” ter wereld. Het Escorial is één van de Spaanse koninklijke locaties en functioneert als klooster, basiliek, koninklijk paleis, pantheon, bibliotheek, museum, universiteit, school en ziekenhuis. Het complex is 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 16 kilometer gangen, 86 trapzalen, 4000 kamers, 1200 deuren en 2675 ramen. Zo hè , kun je nog eens naar buiten kijken ( dit laatste stond niet in Wikipedia ).

DIENSTMEDEDELING
HET ESCORIAL