WIJ NADEREN HET (REIS) EINDE !

In de museumwinkel van het Escorial stikte het werkelijk van de dunne boeken, dikke boeken, gadgets en overige prullaria over de vroegere bewoners daar. Er langs lopend was er niet echt iets waar ik belang in stelde en bijna uitsluitend spaans-talig. Ergens in een hoekje lag één zeer dun boekske over het monasterio de San Jeronimo de Yuste. Mondvol voor zo’n blaadje zou je zeggen maar bij mij was de belangstelling gewekt. Want c.a. 120 km naar het westen richting Portugese grens in de regio Extremadura ligt Yuste en in het daar speciaal aangepaste kleine klooster blies op 21 september 1558 de al eerder genoemde Karel V zijn laatste adem uit. Nu ik toch in Spanje ben en bijna zes weken onderweg mag ik die plaats natuurlijk niet missen. Om een uur of vijf , na het burgeroorlogmonument ben ik gaan rijden. Het werd al snel donker en ik had de kortste weg gekozen door de bergen. Uitsluitend klimmen en dalen en haarspeldbochten waren mijn deel en Yuste halen werd het niet, dus om rond 18.00 uren maar eens mijn reisbijbel ( booking.com) geraadpleegd en zie …… als ik een vijf kilometer van de route afweek kwam ik in het dorpje Arenas de San Pedro. Daar was voor € 32,- het hostal Avenida (18 habitaciones con baño ) van Jurriaan Dericks. Ik kwam om 19.00 uur binnen stelde mij voor in het engels en kreeg als antwoord …. praat maar gewoon nederlands hoor, ik kom zelf uit ‘s-hertogenbosch 🙂 . Om 20.00 uur ging het restaurantje beneden open en daar kon ik ook de volgende dag ontbijten. Jurriaan verwachtte die avond geen gasten meer en stelde voor om na achten daar samen te gaan eten. Een gezellige avond volgde met een paar glazen heerlijke Rioja en op tafel verscheen rabo toro ( ossenstaart ) met een salade van tomaat met avocado vooraf gegaan door orejo de cerdo oftewel varkensoor. Fantastisch gegeten, leuke avond en de volgende dag als ontbijt tostado con tomate ……….. op naar Yuste.

Het klooster van Yuste . Er zijn slechtere plekjes om je laatste adem uit te blazen. Karel wilde hier gaan leven als een soort kluizenaar zonder praal en weelde. Wel nam ie 70 man personeel mee waaronder bierbrouwers uit belgië ……. De vertrekken van de ex-keizer zijn sober en niet groot. Een niet al te grote slaapkamer wel met een raam met zicht op het altaar van de naast gelegen kerk. Ook hier had ik zoiets van ……… dit had ik niet willen missen.

Karel doet afstand van de troon , hand op de schouder van Willem van Oranje en knielend voor hem Philips II Wie zijn de overige figuren op dit schilderij ?

Na Yuste een fikse trip van 623 km naar San Sebastian , de volgende dag 679 km naar Orleans in Frankrijk en de laatste dag 723km naar Meppel dat ligt in Nederland. In totaal c.a. 6000 km afgelegd in zes weken dus voorlopig vind ik het wel weer ff best.

HET ESCORIAL
JA JA DAAR ZIJN WIJ WEER !