TWEEDE DAG WASHINGTON

Het is 22 november 1963 tijdens een onderbroken programma op onze zwartwit-TV dat ik als 11 jarige te horen krijg stil te zijn omdat er belangrijk nieuws is. Zo juist is vanuit Dallas/Texas vernomen dat er een aanslag is gepleegd op president Kennedy, de president is in aller-ijl naar een ziekenhuis vervoerd ……… nadere gegevens ontbreken. Ik weet nog dat het stil bleef in de huiskamer. Een jonge president die z’n gasten ontving (vanwege rugproblemen) zittend in een schommelstoel. Een president die door bij de Cuba-blokkade (Rusland probeerde raketten Cuba in te smokkelen met vrachtschepen) z’n tanden te laten zien dat stomme Rusland (toen al) voor de wereld liet af gaan . Kortom die door haast iedereen bejubelde president Kennedy waarop nu een moordaanslag gepleegd was. Schokkender kon nieuws niet binnenkomen. En nu 52 jaar later sta ik aan zijn graf op de begraafplaats Arlington. Met velen anderen overigens.   Hier moest ik geweest zijn al is het een halve eeuw later.

Gezien vanaf het graf heel in de verte het war-memorial. Indrukwekkend herdenkingsmonument van de tweede wereldoorlog.

Nooit zag ik een begraafplaats die groter was dan Arlington.  Mon Parnasse , Pere Lachaise, Margraten of het ereveld voor amerikaanse soldaten in Normandie het valt allemaal in het niets bij het aanschouwen van de oppervlakten hier.  Het was vandaag overigens bloedheet en vochtig en na Arlington een wandeling naar de rivier de Potomac van ongeveer een kilometer zat er niet in. We zijn de metro weer ingevlucht en bij de volgende halte ” het Pentagon ” weer uitgestapt. Daar was een bezoekerscentrum en ja, ….. als je er dan toch bent dan wil je toch wel eens een kijkje nemen in dat beroemde gebouw waar menig oorlog in de wereld uitgedacht c.q. gesmoord werd. Door een heel vriendelijke zwaarbewapende portier compleet met Rayban v.v. spiegelende glazen werd aan deze hillbillies uitgelegd dat je via internet een permit voor toegang kon aanvragen, slechts enkele persoonlijke vragen werden dan gesteld en na goedkeuring ( 14 dagen later ) zou dan een verklaring van goed gedrag / toegangskaart verstuurd worden. Tsjaah ……..  we zijn maar weer in de metro gestapt en een halte verder  (Pentagoncity) een mall ingegaan waar shopaholics prima gedijen en waar het qua temperatuur ook nog eens een stuk aangenamer was.   Daarna …….. moest er natuurlijk, het was inmiddels 16.00 uur nog wel iets cultureels gedaan worden ( staat lekker interessant ) dus op naar het Capitool. Nou arbeiders ………. je gelooft het niet maar we waren te laat voor een rondleiding en het stond nog in de steigers ook.

HIER VERHERVERBOUWD BIERENCO !

Ja, toen bleef er maar één ding over en dat was lekker gaan eten in China Town ! Morgen maar eens zien waar we terecht komen als die stomme Nissan het tenminste niet begeeft …………..

IMPRESSED PART THREE THE CLOISTERS
IK BEN ZO MOE

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.