SAINT NAZAIRE

In de vroege ochtend na wederom een echt frans ontbijtje naar Saint Nazaire ( c.a. 10 km noordelijker ) waar ik een dag voor uitgetrokken had. Bekend onder andere van veel verhalen uit de tweede wereldoorlog en daardoor zeer nieuwsgierig. Via een zeer hoge en lange brug over de delta van de Loire kom je dan eerst in het havengebied en wat mij direct trof was een kraan op een scheepswerf welke zo groot was dat ik ‘m wel fotograferen moest. Zo ongewoon hoog, een beetje cathedraal was als een dorpskerkje erbij.

Met een liftje voor de machinist.

Met een liftje voor de machinist.

Daarna nog een schip gezien met schepen aan boord, gesproken met een bemanningslid, kwam van Portsmouth en via Saint-Nazaire ging de reis via Gibraltar naar Nice en Malta. Uhhhhh, is het ook mogelijk om mee te varen als ketelbinkie vroeg ik aan de goed engels sprekende jonge Oekraiener ? Was wellicht mogelijk maar de kapitein besliste.

Met zo iets mee moet natuurlijk het volgende avontuur worden.

Met zo iets mee moet natuurlijk het volgende avontuur worden.

Vervolgens door gereden richting centrum en halverwege daarbij kwam ik een bunker uit de oorlog tegen …………. ongelofelijk wat een klomp beton. Ik heb er een tweetal uren op en in doorgebracht en niet voor te stellen hoe dat ooit gebouwd is . Stel je voor een 4 a 5 verdiepingen flatgebouw en dan ongeveer een 400 meter lang en ca 100 meter breed. Ik raak niet snel onder de indruk maar dit ging m’n voorstellingsvermogen bijna te boven. Bedoeld ooit als onderzeebootbescherming met ruimte voor c.a. 15 bassins voor U-boten. Ik heb m’n ogen uitgekeken en heb lang met open mond rond gelopen.

Kijk naar de auto ernaast en zie hoe huge deze klomp beton is.

Kijk naar de auto ernaast en zie hoe huge deze klomp beton is.

 

Op het dak, net een soort futuristisch coloseum in Rome

Op het dak, net een soort futuristisch coloseum in Rome

 

Bassin voor een U-boot

Bassin voor een U-boot

 

Welke U-boot met wat voor narigheid op z'n conto heeft hier wellicht afgemeerd gelegen ?

Welke U-boot met wat voor narigheid op z’n conto heeft hier wellicht afgemeerd gelegen ?

Saint-Nazaire zelf daarna vond ik lang zo spannend niet meer, wel heerlijk weer eens mosselen en friet gegeten ( de vierde keer pas deze vakantie ) en na de late lunch terug naar de kampong.

GALETTES DE BRETONNES
SAINT-MALO EN LUIEREN

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.