OP NAAR DE RODE DUIVELS.

Na enige dagen oponthoud uiteindelijk vrijdagochtend om 10.00 uur vertrokken van de camping bij Saint Malo niet nadat ik iedereen netjes een handje had gegeven (er stonden zeker minstens twee tenten) en ook na c.a. 10 km toch maar even gestopt voor de regenkleding want je bent in no-time ze(er)nat. De bedoeling was Caen, Rouen, Amiens richting Lille maar wel binnendoor (veel leuker , zeker op een moto ) met als einddoel Ieperen in BelgiĆ«. Toch wel een kleine 600 km en de vraag was ……….. nou, die vraag hoefde niet gesteld te worden want het ging als een speer en op driekwart van de rit maar eens koffie getankt bij een Mac. ( wifi ) en good-old Booking.com opgestart. In Ieper bij Zen en Zest had men nog wel een bed en niet duur . Derhalve geboekt en rond 18.30 uur stond ik daar voor de deur met daarop geplakt de volgende mededeling.

foto 4-2

Ja, daar sta je dan. Via je sms verneem je hoe aan de sleutel te komen vervolgens sta je binnen in een jou volkomen vreemd huis. Kamer is rechts boven aan de trap en (briefje op tafel ) neem gerust een biertje uit de koelkast. Toch wel leuk. De volgende ochtend maak je dan kennis met uitbater Frank, een reuze aardige vent met ook (idem) een brede belangstelling voor veel in de wereld. Afgesproken dat ik een nachtje langer kon blijven dan kon ik n.m. de gehele dag gaan doen waarvoor ik gekomen was.

Ieper e.o. heeft een aantal musea m.b.t. de eerste wereldoorlog mede omdat hier in deze contreien hevig gevochten is met (werkelijk ) miljoenen doden in die vier jaar die die oorlog duurde. Het gemak waarmee bijvoorbeeld de Engelse generaal ‘Haig’ nog eens even 10.000 man inzette omdat ie die wel over had voor een bepaalde aanval waarbij soms slechts 50 meter terreinwinst geboekt werd en dan doodleuk (wat een benaming) nadien aangaf, de Duitsers hebben hierbij 9.000 man verloren wij 8.000 dus ja da’s toch wel een overwinning te noemen. Volkomen achterlijk als je je daarbij ook nog realiseert dat dit soort besluiten ver achter de laatste linies genomen werden en dat deze klojo echt nog nooit van z’n leven vooraan in een loopgraaf is geweest.

Nu een tuinvijver ooit echter een mijnkrater waarbij loopgraven opgeblazen werden

Nu een tuinvijver ooit echter een mijnkrater waarbij loopgraven opgeblazen werden

De Menenpoort , indrukwekkend.

De Menenpoort , indrukwekkend.

Musea met alle ellende van toen.

Musea met alle ellende van toen.

Ieper is niet echt heel groot maar het stikt er letterlijk van de oorlogsbegraafplaatsen in en rond dit stadje. Het dorpje Passendale bijvoorbeeld is volledig van de kaart geveegd door beschietingen etc. men heeft dat niet eens meer opgebouwd. Iedere avond om 20.00 uur wordt hier nog steeds bij de monumentale Menenpoort de Last Post geblazen. 98 jaar geleden begon het gelazer maar nu nog als je je in een aantal zaken verdiept maakt dat ( althans bij mij ) diepe indruk.

Ieper is echter ook een mooie stad met veel oude gerestaureerde huizen, leuke kroegen, goede restaurants en leuke winkels.

Zo kun je ook koffie drinken. De zaterdagochtendmarkt in Ieper.

Zo kun je ook koffie drinken. De zaterdagochtendmarkt in Ieper.

Morgen, zondag ga ik rijden vanuit hier en hoop tegen de avond weer thuis te zijn. Het luieren kan dan weer in z’n volle omgang opgestart worden. Waarvan akte !

 

PERIKELTJES
EEN MAAND THUIS DUS TIJD VOOR VAKANTIE.

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.