HET STATIONNETJE DEEL 2

Op naar Mechelen dus. Nou da’s niet zo ver hoor , op het gemakje vertrokken rond elf uren, koffie drinken onderweg bij La Place in Oosterhout en aankomst in Mechelen rond 14.00 uur. Het is zondag dus even buiten het centrum gratis parkeren en via heel leuke oude straatjes met o.a. begijnhofjes en veel andere middeleeuwse huizen richting het centrum voor een lunch op een zon overgoten terras. Het was nauwelijks 10gr. maar geen wind, een strak blauwe hemel dus volop zon kortom …….. genieten.

En dat op 27 februari 🙂

Na de lunch nog even door de stad gekuierd, een brood gekocht en richting het stationnetje. Even zoeken en kort daarna een welkom door Helga die aan de andere zijde een ijssalon heeft. Vlak voor aankomst nog even gebeld en bij geen gehoor is de eerste zin van de voicemail …………… ” hallo, met Helga van de ijsjes ” …….. dat alleen al klinkt zeer vermakelijk. Na aankomst een hartelijk welkom en rondleiding door het wat oudere maar zeer leuke appartement. Een ruime keuken met alles erop en eraan, een redelijk ruime badkamer , een kleine woonkamer met om de hoek een bureau vanwaar ik nu dit proza zit te typen en uiteraard een slaapkamer.

‘s avonds op aangeven van Helga gaan eten in Zemst, een dorpje verderop , vispannetje voor de dame en een haasje van skrei met coquille voor de gabber…….?? pardon ……. ik dacht bij een haasje aan een lapje luxe vlees maar bij navraag bleek dat skrei kabeljauw betreft welke uitsluitend uit Noorwegen mag komen en eveneens uitsluitend in de eerste drie maanden van het jaar geserveerd mag worden. Werkelijk nog nooit zulke witte kabeljauw gezien en fantastisch gegeten. Ook op de kaart stond zwarte pens met coquille waarbij ik wel een vermoeden had dat dat bloedworst was wat bij navraag bleek te kloppen. Direct aan tafel nog voor de volgende dag gereserveerd want de black pudding (eng.) moest natuurlijk ook geproefd worden. Je bent een hedonist of niet natuurlijk.

De volgende dag vanaf ons stationnetje met de trein naar een ander leuk stationnetje n.m. dat van Antwerpen …….. zie foto boven dit epistel en hieronder.

Different cook …..!

Dit Antwerps station is op andere wijze mooi en tevens indrukwekkend wat al begint bij aankomst want als je uitstapt blijkt dat er drie !! perrons boven elkaar liggen. Na werkelijk ettelijke roltrappen gebruikt te hebben kom je uiteindelijk op de begane grond en kijk je je ogen uit bij deze architectuur.

Een leuke dag in Antwerpen houdt ook in dat je dan heerlijk in het zonnetje op een bankje aan de Schelde zit en rondkijkt naar o.a. de bedrijvigheid van ponten en z.g. waterbussen …….. simpeler kun je het openbaar vervoer op het water eigenlijk niet noemen. Terug slenterend de stad in door een smal straatje , we waren er reeds voorbij en omkijkend de opmerking van het aspirant lid ……. kijk daar staat een deur open. Bordje ernaast over een in c.a.1400 gebouwde kerk welke tijdens de beeldenstorm in c.a. 1570 door de calvinisten geheel verwoest was en eind 17e eeuw door teruggekeerde katholieken geheel opnieuw opgebouwd was kortom de nieuwsgierigheid was gewekt . Een oude gang in en opzij een poortje door naar een soort van beeldentuin met heel veel religieuze beelden. Apart …. zo tussen de (achterzijde van ) huizen maar niet meer dan dat. Een eindje verder de gang in een deur waarvan S. vermoede dat ie op slot was. Nou dat proberen we dan maar en met een stevige duw tuimelde ik een ruimte in waar een wat oudere man ons lachend toesprak met de woorden …… komt U gerust verder , de toegang is gratis hoor !! ??? Dan kijk je eens om je heen en blijk je te staan in een werkelijk reusachtig grote kerk die naar ons verteld werd gerust de mooiste kerk van Antwerpen genoemd mocht worden met een gigantisch aantal biechtstoelen met fantastisch mooi houtsnijwerk, schilderijen van Rubens, Anth. van Dijk, Jordaens en zelfs een Caravaggio. Als er vijf mensen binnen waren was ’t veel, kortom een verrassing zo in een achteraf-straatje waarbij je eigenlijk in je verbazing blijft hangen.

Als je dan wat later weer buiten staat en elkaar aankijkt denk je , ……… hoe is het mogelijk ?

Nou ja en ’s-avonds die black pudding was ook een feestje 🙂

OP EEN KLEIN STATIONNETJE ‘S-MORGENS IN DE VROEGTE
HUMOR