DE NORTHCOAST 500

Na de luchtbeddententenslechtontbijtervaring (veel punten bij scrabble ) door gestoten naar ons eigenlijke doel, de North Coast 500, een rit van 810 km in het noorden van Schotland welke begint boven Inverness en tegen de klok in van zuid-oost naar zuid-west loopt en bekend staat als een route met veel single-track-roads en een weergaloze natuur. De eerste stop was een B&B-adres bij een oude dove man ( met jonge huishoudster ) met s’morgens in de serre tijdens het ontbijt naast de wapperende was een schitterend uitzicht.

Van daar uit kort gereden en uitgekomen bij een soort van fjord waarbij je via 370 treden aangelegd in 1770 kon afdalen naar bijna zee-niveau welk een fantastisch plaatje opleverde.
De weg naar het noordelijkste punt bij John O Groats was mooi maar niet spectaculair en daar aangekomen moest er natuurlijk een foto komen van het paaltje waarbij ik ooit alleen geposeerd had voor de foto gemaakt door een blinde fotograaf. Apart verhaal.

Daarna naar het westen waarbij het landschap en de kustlijn steeds leuker en mooier werden. De wegen werden smaller , auto’s konden elkaar alleen passeren via z.g. Passing Places waarbij de weg iets breder gemaakt werd. Voor motormuizen iets makkelijker maar voor auto’s een crime om telkens weer te moeten stoppen voor tegenliggers.

Na een lange rit, telkens ff stoppen voor het maken van foto’s aangekomen in Scouri waar wij bij een heel lieve dame een onderkomen vonden met ’s-morgens een fantastisch ontbijt en ook een keurig gewassen stapeltje t-shirts, sokken en pendeks. De avond ervoor even buiten het dorp de biertjes genuttigd van Wim + Sue (zie eerder ) bij een fantastisch uitzicht.

Ook de dag daarop fantastische stuurweggetjes in een schitterend landschap. Weergaloos mooi met ruige kusten , goudgele strandjes en helblauw water. Daarna terug naar Inverness en via die stad afzakkend naar Braemar naar het hostel waar JC en ik ooit lopend v.v. rugzak etc. aankwamen na een onvergetelijke tocht af Aviemore dwars door de Cairngorns. Stukje nostalgie dus om daar weer eens te overnachten. Alvorens daar te finishen zouden wij ( c.a. 10 km eerder ) langs Balmoral Castle komen oftewel het zomer onderkomen van Queen Elisabeth maar daarover een volgende keer.

VALSE START / VERVOLG
OP DE THEE BIJ ELISABETH